Русия проверява играта FIFA 17 за гей пропаганда

Според депутати от руския парламент играта промотира хомосексуалните отношения, което е забранено в страната

Депутати от руския парламент поискаха проверка на популярната видео игра FIFA 17. Според тях тя нарушава руския закон и промотира хомосексуални отношения, съобщава в. Guardian, цитиран от сайта “Вести“.

Популярната игра наскоро започна инициатива, чрез която призовава играчите да подкрепят кампания на английската Висша лига, която подкрепя хората с различна сексуална ориентация. В играта се предлага виртуален футболен екип с цветовете на дъгата, които са символ на LGBT обществото.

През 2013 г. Русия прие закон, който забранява пропагандата на подобни отношения с аргумента, че може да навреди здравето и развитието на децата. Британската правозащитна организация Stonewall пък започна кампания в местната футболна лига, защото в нея има много разпространена хомофобия. Според данните на организацията, 72% от футболните фенове са чували хомофобски изказвания по време на футболни мачове през последните 5 години.

EA Sports, компанията, която е създател на играта FIFA 17, се присъедини към кампанията. Това ядоса руски депутати, които поискаха проверка. Тя може да завърши със забраната играта да се продава в Русия. Друг вариант е да се изиска от EA Sports да направи промени в играта, които да премахнат тези елементи от версиите за Русия и едва, ако компанията не се съобрази, играта да бъде забранена. Компанията все още не е коментирала темата.