Русия провежда учения със съседите

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна днес Астраханска област, за да инспектира съвместните учения на въоръжените сили на страните от ОНД „Бойно обединение-2015“.

Както съобщи пред журналисти официалният представител на министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков, „ръководителят на руското военно ведомство заедно с колегите си от Армения и Беларус и командващите ВВС и ПВО на Киргизия и Таджикистан ще оцени практическите съвместни действия на силите и средствата на обединената система за противовъздушна отбрана на страните от ОНД при отблъскване на въздушно нападение на противника от всяко стратегическо направление в регионите на колективната сигурност, предаде РИА Новости.

Едновременно с това в Западна Русия започват руско-беларуските учения „Щит на Съюза-2015“, в които ще участват до 8 хил. военни и 400 единици техника.

В частност, в хода на ученията над 500 руски десантчици при взаимодействие с едно от подразделенията на силите за спецоперации на Беларус ще отработят планиране на съвместна операция, десант, превземане на обект и удържане на граница. Военните от двете страни също така ще поведат и етап на бойна стрелба от всички видове щатно оръжие както през деня, така и през нощта.

Ученията „Щит на Съюза-2015“ ще продължат до 16 септември на военните полигони, разположени в Ленинградска и Псковска области.