Русия призова САЩ да осигурят координация в дейността, свързана със Сирия

Москва призовава Вашингтон да осигури координация в дейността, засягаща Сирия, и да спазва суверенитета на тази страна. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след среща на министрите на външните работи от страните членки на БРИКС, предаде ТАСС и БТА.

„Призоваваме Съединените щати и всички останали, които имат собствени сили или собствени съветници „на терена“ (в Сирия), да осигурят координация в дейността ни. Зоните за деескалация са един от възможните варианти да напредваме съвместно“, каза руският министър.

„Приканвам всички да избягват едностранни действия, да спазват суверенитета на Сирия и да се включат в общата ни работа, съгласувана с правителството на Сирийската арабска република“ (САР), добави Лавров.

„Колкото до събитията „на терена“ в САР, приемаме за предпоставка, че трябва изцяло да бъдат спазвани суверенитетът и териториалната цялост на Сирия, както предвиждат резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и други документи на ООН. Затова всички действия „на терена“, а там има много участници, включително участници, които извършват военни действия, трябва да бъдат съгласувани с Дамаск“, каза руският министър.

„Точно така правим ние заедно с Турция и Иран, когато движим напред процеса в Астана. Съгласуваме всичките си инициативи и предложения с позицията на сирийското правителство“, отбеляза той.

Според Русия „всички трябва да действат по същия начин, още повече щом става дума да се заемат някакви територии в Сирия, включително територии, които може да предизвикат въпроси за същинските замисли на онези, които ги превземат“, каза Лавров.

Поредната среща в Астана за уреждане на сирийската криза ще се състои на 10 юли с участието на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, посочи руският министър. На тази среща е договорено да приключи съгласуването на конкретните параметри на режима в зоните за деескалация и по техния периметър, напомни Лавров.