Русия прекрати доставките на газ за Украйна

„Газпром“ прекрати доставките на газ за Украйна от 10 ч. московско време на 1 юли заради липсата на предплата, съобщи ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер.

„Украйна не е платила за доставките на газ за юли. От 1 ч. сутринта на 1 юли доставките на газ от „Газпром“ за Украйна са прекратени. „Газпром“ няма да доставя газ на Украйна на каквато и да било цена без предплата“, заяви Милер.

„Нефтогаз“ Украйна по-рано заяви, че прекратява закупуването на газ от Газпром“ от 1 юли 2015 г. до съгласуване на условията, които не са били съгласувани на 30 юни във Виена по време на тристранните преговори.

Министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Владимир Демчишин твърди, че е открил замяна на руския газ. „Ние ще купуваме газ. Но не руски, докато не се договорим за цената“, заяви той.

Руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че е учуден от факта, че Украйна иска много го-голяма отстъпка в сравнение с тази, която е била предложена. По неговите думи, цената, искана от украинска страна, не съответства на пазарните условия.

Киев иска да запази за третото тримесечие на 2015 г. отстъпката от 30 %, която руската страна обеща на предишния украински президент Виктор Янукович. Киев е готов да плати за газа по 201 долара за хиляда кубически метра, докато „Газпром“ предлага цена от 247 долара.

За да окаже натиск върху Москва, Киев не само се отказа от услугите на „Газпром“, но и предупреди за прекратяване на подаването на електроенергия за Крим.

Въпреки заплахите от страна на Украйна, Крим до момента няма проблеми с доставката на електроенергия. По-рано „Укренерго“ предупреди Русия за пълното прекратяване на доставките за полуострова. Ако всичко това се случи, то още през 2014 г. Русия е осигурила Крим с мобилни генератори.

През 2014 г. в Крим от Сочи и московски регион са доставени 13 мобилни газотурбинни установки за енергийната сигурност на обектите от Черноморския флот на РФ и населението, за предотвратяване на извънредни ситуации, свързани с нестабилната работа на енергийната система на Украйна, както и за създаване на оперативен резерв на мощностите.

След получаването на предупрежденията от украинска страна, руското министерство на енергетиката проведе съвещание, на което бе обсъдена готовността за работа в условията на пълно ограничаване на доставките на електроенергия от страна на Украйна. В частност, обсъдена е готовността на мобилните генератори за производство на електроенергия в пълен обем.