Русия предупреждава Запада, да не оказва натиск върху Украйна

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предупреждава Запада, да не оказва натиск върху Украйна и да не налага на Киев избор на принципа “или с сте с нас, или сте против нас“. Той подчерта, че Русия е заинтересована в това, Украйна да бъде част от общоевропейското семейство във всеки смисъл на тези думи.

„Ние потвърдихме нашата принципна позиция да не се намесваме във вътрешните дела на Украйна, и затова разчитаме, че всички ще се придържат към подобна логика и няма да използват срещу нас контактите си с различните политически сили в Украйна, за да въздействат върху тях „уж за урегулиране на ситуацията“, цитира думите на Лавров РИА Новости.

В резултат на преговорите с колегата си от Люксембург Жан Аселборн, на пресконференцията Лавров подчерта, че Москва очаква формирането на новото правителство в Украйна и неговата нова програма. „Разбира се, освен политическата, има и финансова особеност. Ние искаме финансовите средства да отидат наистина в полза на реални реформи в Украйна“. Той не одобри и предсрочните президентски избори: „Споразумението от 21 февруари предвижда такава реформа да се осъществява до септември месец, и чак след това, (това е дебело подчертано“) до края на годината може да се проведат президентските избори. На този етап ние чухме само решението на тези, които сега са във Върховната Рада, че изборите ще се проведат на 25 май, а това вече е сериозно нарушаване на договореностите“.

Напомняме, че преговорите за урегулиране на конфликта в Украйна се състояха на 21 февруари, като по-късно беше подписано съответното споразумение с Виктор Янукович.

О. Г.