Русия предупреди, че изтегляне на чуждите войски от Афганистан ще има непредсказуеми последици

От Русия предупредиха, че ако чуждите войски се изтеглят от Афганистан, това ще има непредсказуеми последици в момент, когато местните сили за сигурност се затрудняват да дават отпор на джихадистите. Специалният представител на руския президент за Афганистан Замир Кабулов заяви, че има риск около 15 000 екстремисти от Северен Афганистан да се разпрострат на територията на съседни страни в Централна Азия. Москва е готова да поднови сътрудничеството си със САЩ и НАТО за постигането на съвместни цели в Афганистан, заяви още руският представител.

Междувременно в телефонен разговор с държавния глава на Афганистан Ашраф Гани президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази подкрепа за правителството в Кабул в борбата му с талибаните. Тръмп и Гани са обсъдили засилването на връзките, проблемите със сигурността, сътрудничеството срещу тероризма и въпроси на икономическото развитие, съобщи Белият дом.
Афганистанското правителство от своя страна също е подкрепило искането на американски командир в Афганистан за изпращане на допълнителни чуждестранни войски в страната, предаде Ройтерс. Генерал Джон Никълсън, който командва операцията „Решителна подкрепа“, призна вчера, че 13-те хиляди американски и съюзнически войници не са достатъчни, за да се подпомогне адекватно афганистанската армия, която се бори срещу талибаните и групировката „Ислямска държава“. Не ни достигат няколко хиляди войници, каза генералът пред комисия на американския Сенат.
Източник: БНР