Русия предложи на САЩ и ЕС да сформират компактна Група

Русия предложи на САЩ и ЕС да сформират  компактна Група за подкрепа на Украйна в състава, приемлив за всички украински политически сили, се казва в  изявлението на Министерството на Външните Работи на Русия.

„Както неведнъж е разяснявано от руска страна, днешната ситуация в Украйна е създадена не от Русия, а е резултат от дълбока криза на украинската държава, довела до поляризация на обществото и рязко изостряне не антагонизъм между различните части на страната. Именно в помощта за преодоляване на тези противоречия, трябва да бъдат насочени усилията на международната общност.  Водени от тази задача и отчитайки обръщенията на САЩ и ЕС към нас, сме подготвили и предали преди седмица на нашите основни партньори в САЩ, Европа и други руски региони предложения за това, как би могло да бъде организирано съдействието в онези стъпки, които трябва да предприемат самите украинци за изхода от кризата. С тази цел, ние предложихме да се сформира компактна Група в подкрепа за Украйна в състава, приемлив за всички украински политически сили”, се казва още в съобщението на руското МнВР.

В МнВР на Русия отбелязаха, че участниците в Групата се задължиха да уважават интересите на многонационалния народ на Украйна, да подкрепят легитимните желания на украинците и всичките региони на страната, те да живеят в безопасност в съответствие на своите традиции и обичаи, свободно да използват родния си език, да имат безпрепятствен достъп към своята култура и да поддържат широки връзки със своите сънародници и съседи.