Русия постигна ядрен паритет със САЩ

Според данни на американския Държавен департамент, Русия за първи път от началото на века е стигнала САЩ по количество на носители на ядрени оръжия, предаде „Звезда“.

Информацията за количеството ядрени оръжия е предоставена на Вашингтон от Москва в рамките на руско-американския договор за Стратегически настъпателни въоръжения.

Паритетът е постигнат благодарение на приемане на нови ядрени подводници от проект 955, снабдени с ракети „Булава“. В края на 2014 г. в състава на ВМФ на Русия бе включена втора подводница от този вид – „Александър Невски“, като тя е снабдена с 16 ракети, а всяка от тях е с 6 бойни глави. Освен това, междуконтиненталните балистични ракети „Топол-М“ са заменени с ракети „Ярс“ с по 3 бойни глави, пише lenta.ru.

Напомняме, че руско-американския договор за Стратегически настъпателни въоръжения е подписан през 2011 г. Съгласно него Русия и САЩ трябва да съкратят общо число на броя на ядрени бойни глави до 1550 единици, от които само 800 могат да бъдат на бойно дежурство. Количеството на стратегически носители, междуконтинентални ракети, балистични ракети на подводници и тежки стратегически бомбардировачи, трябва да бъде намалено до 700 единици.