Русия показа секретна военна база в Арктика

Руското Министерство на отбраната показа своя уникална секретна военна база, разположена на остров Александра на архипелага Земята на Франц-Йосиф. На сайта на ведомството е качена 3D екскурзия из комплекса на Северния флот „Арктически трилистник“.

Това е единственият в света обект на капитално строителство, издигнат на 80-ия градус северна ширина, посочват агенциите. Базата е изпълнена във формата на звезда с три лъча и се състои от многобройни съоръжения със специално назначение, пунктове за управление, гаражи, складове и собствен енергоблок.

Обектът е напълно автономен и вече година и половина осигурява комфортни условия за живот на близо 150 военнослужещи, уточнява НТВ. Общата площ на комплекса достига 14 000 кв. метра, той е построен с помощта на иновационни и енергийно ефективни технологии, обясниха експерти.

Посетителите на сайта на военното министерство могат да се разходят виртуално по всеки един от 4-те етажа на базата. В 3D екскурзията нагледно е демонстрирано как са оборудвани стаите за живеене, офицерската столова, фитнес залата и киносалонът, атриумът, библиотеката, оранжерията и медицинският блок. От Министерството на отбраната подчертават, че окомплектоването на базата позволява но военнослужещите да изпълняват служебните и бойните си задачи в тежки природно-климатични условия.

Както писа списание Newsweek, че в Русия има повече арктически бази, отколкото в която и да било друга страна. Освен това Москва продължава да строи нови обекти, в това число 13 летища и 10 радиолокационни станции за ПРО в Арктика. Изданието посочва, че в този аспект САЩ са в губеща позиция – Вашингтон разполага само с два стари ледоразбивача, които не са способни да се конкурират с арктическата техника на Русия. Още повече, че в края на миналата година военният министър Сергей Шойгу анонсира допълнително усилване на руските военни групировки в арктическо направление. Тези планове на Москва разбираемо будят безпокойство у западните страни, констатира Newsru.com. От своя страна руските власти подчертават изключително мирния характер на своята дейност в региона и стремежа си за сътрудничество с други държави. Преди време президентът Владимир Путин призова от Арктика да не се прави „място за геополитически игри на военните блокове“.

Автор: Мила Кудрина, Монитор