Русия пое закрилата на Янукович

Молбата на Виктор Янукович за обезпечаване на личната му сигурност е била удовлетворена на територията на Русия, съобщи „РИА Новости“.

Молбата на обявения за издирване украински президент беше предадена по-рано на руските власти чрез средствата за масова информация. Това потвърждава до голяма степен, че обявеният за международно издирване Янукович, най-вероятно вече е в Русия. По-рано в медиите се появи информация, че Янукович е в руска военна база в Крим, откъдето, щял да бъде ескортиран в Русия. По-рано вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков обясни, че Янукович е можело да бъде задържан в Крим, но това не е сторено, с цел да не се нагнетява напрежението там.

Днес Виктор Янукович заяви, че все още се смята за законния президент на Украйна и неодобрява действията на сегашните действащи лица във Върховната Рада: „Принуден съм да помоля властите на Руската федерация да осигурят личната ми безопасност от действията на екстремистите. За съжаление, всичко, което става в момента във Върховната Рада на Украйна, няма легитимен характер. Незаконни са решенията, които се вземат в парламента в отсъствието на много членове на фракцията на „Партията на регионите“, на други фракции, които се опасяват за своята сигурност, а някои бяха подложени на физическо насилие и принудени да напуснат територията на Украйна“, гласи част от декларацията на Янукович.

По-късно през деня стана ясно, че Янукович ще даде пресконференция в руския град в Ростов на Дон в петък, 28 февруари.  За мястото на провеждането ѝ ще бъде съобщено допълнително. Тя е насрочена за 17 ч., съобщиха източници от неговото обкръжение, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Напомняме, вчера прокуратурата в Украйна съобщи, че Янукович е обявен за международно издирване във връзка с обвинения за масово убийство на граждани в Киев.

О. Г.