Русия планира да създаде космически кораб с ядрен двигател до 2025

Русия планира през 2025 г. да създаде космически кораб с ядрен двигател. Тази информация се съдържа в проекта на програмата на руската федерална космическа агенция за 2016-2025 година, съобщи в. „Известия“.

От Роскосмос предполагат, че тези двигатели ще гарантират мощност от порядъка на мегавати и така да помогнат за осъществяването на междупланетни мисии.

Инсталираната мощност на Международната космическа станция е само 110 киловата е се осигурява от слънчеви панели с размер 17/70 метра. Но такава мощност за междупланетни пътешествия, например до Марс, е недостатъчна.

През 2017 г. Научно-изследователския институт за енергийни технологии, структура на „Росатом“, планира да построи ядрен реактор за бъдещия двигател.

За създаването на двигателя е осигурено финансиране в общ размер на 22.58 милиарда рубли (около 295 млн. долара).

„Всички работи по създаването на ядрени двигатели вървят по график. Можем да кажем със сигурност, че те ще бъдат завършени в рамките на определения срок от целевата програма“, заяви ръководителят на проекта към държавната корпорация „Росатом“ Андрей Иванов.

„Наскоро в рамките на проекта се завършиха два важни етапа: създадена беше уникалната конструкция на топлоотделящия елемент, осигуряваща работоспособността в условията на високи температури, големи температурни градиенти и високи дози радиация. Също така успешно завършиха технологичните тестове на корпуса на реактора на бъдещия космически енергоблок. В рамките на тези изпитания, корпусът бе подложен на свръхналягане и са проведени 3D-измервания в зоните на основния метал и пръстеновидните заварки и коничния преход“, разказа още Иванов.