Русия планира да ограничи полетите на европейските авиокомпании

Руски чиновници обсъждат ограничаването или пълната забрана за транзитните полети на европейските авиокомпании през територията на Русия, пише във вторник в. „Ведомости“, предаде РИА Новости.

По данни на източника на изданието, разговорите за възможното ограничаване на транзитните полети за европейските превозвачи са започнали непосредствено след въвеждането на първите санкции срещу Русия от страна на ЕС. Въпросът се обострил след спирането на „Доброльот“ и глобите, които Украйна наложи на руските авиокомпании за полетите в Крим.

Решението за ограничаване на  транзитните полети над руската територия все още не е прието от министерството, съобщават от „Ведомости“. Източникът на изданието уточнява, че „всички неприятелски мерки на ЕС, в това число и в областта на въздушните превози, ще бъдат проучени и няма да останат без отговор“.

За полетите от Европа в Азия авиокомпаниите използват най-краткия маршрут – транссибирския. Чуждите превозвачи сами са предложили да ползват този маршрут и да платят за него, допълва още изданието. Според източник на „Ведомости“, близък до съвета на директорите на „Аэрофлот“, авиокомпанията получава от чуждите превозвачи не повече от 300 млн. долара годишно.

Авиокомпанията Lufthansa е силно обезпокоена от възможните загуби, които се оценяват на повече от 1 млрд. евро за три месеца, заяви още източникът.

Припомняме, че авиокомпанията „Доброльот“ попадна в списъка със санкции на ЕС като компания, изпълняваща полети между Москва и Симферопол. Във връзка с анулирането на договора за лизинг на самолетите Boeing-737-800, от понеделник компанията бе принудена времено да преустанови всичките си полети.