Русия пази Арктика с нов вид бронетранспортьор

За Арктическата зона на Русия (АЗР) започват изпитанията на нов вид бойна машина на пехотата под името „Рицар“. Тя ще е конструирана за полярните условия и ще има специални двигатели и оборудване. „Рицар“ ще се задвижва от газотурбинен двигател и ще има трансмисия, адаптирана за мразовития север, съобщава „Известия“.

В АЗР живеят 1,95 милиона души, които обезпечават 11% от БВП на страната. Затова тя се счита за стратегически район, който има и огромна площ. „Рицар“ ще бъде произвеждан в „Курганмашзавод“. Още отсега бе обявено, че се очакват проблеми със създаването на малогабаритен газотурбинен двигател.

Според руските медии, в света той съществува само под формата на опитни образци. Подобен двигател Русия е създавала само за танка Т-80 и няма голям опит в конструирането му. Има противници на този вид задвижване заради високия разход на гориво и скъпа поддръжка. „Рицар“ ще тежи 20 тона – повече от БМП-3 и ще има мощност на двигателя 400 конски сили. Изпитанията ще започнат в края на тази година.