Русия отрече да планира отваряне на нови военни бази в Сирия

Русия не планира да отваря нови военни бази в Сирия, каза руското министерство на отбраната, след като кюрдските милиции Сили за защита на народа заявиха, че са се споразумели с Москва за нова военна база в кюрдски район в Северозападна Сирия, предаде Интерфакс.

„Няма планове за разполагане на нови руски военни бази на територията на Сирия“, се казва в изявлението на министерството. В него се добавя, че отдел от руския „център по помирение“, който според Русия помага за договаряне на местни примирия между враждуващите страни в Сирия, е разположен в провинция Алепо близо до Ефрин за възпиране на нарушения на примирия.

Говорителят на кюрдските Сили за защита на народа Редур Кселил заяви за Ройтерс, че руски войски вече са пристигнали в Ефрин с бронетехника като част от сключено вчера споразумение. Сирийският център за наблюдение правата на човека заяви, че 100 души от руските специални части са пристигнали в Ефрин с бронирани машини и са се разположили в района на Кар Джана, отбелязва ДПА, цитирана  novini.bg. Според Кселил руснаците ще обучават кюрдите на съвременни методи за водене на война.