Русия отмени споразумението с Украйна за експлоатация на нефтопродуктопроводи

Русия отмени споразумението с Украйна за експлоатация на нефтопродуктопроводи. Разпореждането за прекратяване на междуправителсвеното споразумение беше подписано от Дмитрий Медведев.

Премиерът на Руската Федерация Дмитрий Медведев подписа разпореждане за прекратяване на действието на междуправителственото споразумение с Украйна за взаимодействие при експлоатация на магистрални нефтопродуктопроводи, съобщава сайта на правителството на Русия.

„В съответствие с член 37 от Федералния закон“ За международните договори на Руската Федерация“ да бъде прието предложението на Министерството на външните работи на Русия и Министерството на енергетиката на Русия, за прекратяването на действието на Споразумението между правителството на Руската Федерация и правителството на Украйна за взаимодействие при експлоатацията на магистрални нефтопродуктопроводи, подписано в Москва на 26 юли 1995 година. Възлагам на Външно министерство да уведоми украинската страна за приетото решение“,- се казва в документа.
Със споразумението беше установено, че нефтопродуктопроводите от Самара- Западно направление и Грозни-Армавир- Трудовая преминаващи по територията на Украйна, се експлоатират от дъщерните предприятия АК „Транснефтепродукт“ (100% обикновени акции АО АК „Транснефтепродукт“ внесени в уставния капитал ПАО „Транснефть“).

Със споразумението бяха регламентирани някои аспекти на експлоатация на тези магистрални нефтопродуктопроводи. През февруари 2016 година, участъците, преминаващи през територията на Украйна, бяха продадени от ПАО „Транснефть“ – на швейцарската компания International Trading Partners AG.

„В тази връзка участието на руската страна в споразумението е нецелесъобразно“, се казва в разпореждането.