Русия отбелязва 55-тата годишнина от полета на Юрий Гагарин в космоса под мотото „Вдигни глава!“

Призивът към новото поколение „Вдигни глава!“ се превърна в девиз за новия екип на държавната корпорация „Роскосмос“. Мотото на днешния празник – 55-тата годишнина от деня на първия полет на човек в космоса, е снимка на усмихващия се Юрий Гагарин.

Стартът на космическата ера на човечеството бе даден точно преди 55 години, на 12 април 1961 г., когато за първи път човек се отправи в орбита. Юрий Гагарин откри епохата на пилотируемите полети и записа завинаги името си в историята като пионер на Вселената.

Историческият старт на ракетата „Восток 8К72К“ е осъществен от първата стартова площадка на космодрума Байконур. След обиколка около Земята спускаемият апарат на кораба, преминавайки плътните слоеве на атмосферата, кацна в Саратовска област. Самият Гагарин не е бил в капсулата, тъй като системата за меко кацане тогава още не е била изобретена. Затова първият космонавт в света катапултирал от спускаемия апарат на височина няколко километра и се приземил с парашут.

Русия – световен лидер по брой на космическите стартове

55-тата годишнина от първия в историята полет на човек в космоса Русия отбелязва като световен лидер по общ брой на космическите стартове. „По брой на космическите пускове ние се намираме на първо място с голяма преднина: Държим над 40 % от всички стартове в света“, заяви ръководителят на Роскосмос Игор Комаров.

През миналата година Русия е осъществила 29 старта на ракети носители: 18 от космодрума Байконур, три от Гвианския космически център, един от Домбаровския позиционен район. Седем старта са осъществени и от космодрума Плесецк.

Първият старт от Восточний

Най-важното събитие за руския космически отрасъл през юбилейната 2016 г. ще бъде първият старт от новия космодрум Восточний в Амурска област, който е планиран за 27 април.

Очаква се ракетата-носител „Союз-2.1а“ да изведе в орбита космическите апарати „Аист-2Д“, научния спътник на МГУ „Ломоносов“, както и наноспътника SamSat-218. Предстартовата подготовка на „Союз“ е преминала успешно на 21 март.

В момента строителството на първата част от космодрума върви с уверени темпове и по думите на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, ще бъде завършена до края на тази година.

Очаква се в перспектива от космодрума Восточний да се осъществяват по 8-10 старта годишно. Първият пилотируем пуск на ракета с екипаж към МКС се планира да се проведе след 2023 г.

Появата на собствен космодрум (сега стартовете се осъществяват от космодрума „Байконур“, разположен в Казахстан, както и от военния „Плесецк“ в Архангелска област) в перспектива ще осигурят на Русия независим достъп в космическото пространство.

Как Москва ще отбележи полета на Гагарин

За Деня на космонавтиката в чест на 55-тата годишнина от първия полет на човек в Космоса Москва е украсена с над 150 тематични плакати. На билборди е изобразена ракетата „Восток“, придружена с призив към днешното поколение „Вдигни глава!“. Логото на празника е лика на Юрий Гагарин с известната му в цял свят усмивка и крилатата фраза „Да тръгваме!“.

10-минутно видео с излитащата ракета може да бъде видяно на Тверска улица, където се излъчва на всеки час.

Тематичен влак, посветен на Юрий Гагарин и Деня на космонавтиката, ще се движи от днес по Таганско-Краснопресненската линия на московското метро, пише „Руски дневник“.

Във вагоните на тематичния влак ще могат да се видят снимки на първите съветски космонавти, на известни учени и конструктори на космическа техника, както и изображения на първите изкуствени спътници на Земята, на космическите кораби „Восток“, „Восход“ и „Союз“, както и макети на междупланетни станции, предоставени от Музея на космонавтиката.

Пътниците на „космическия“ влак ще могат да проследят всички етапи от усвояването на космоса – от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята, през първия космически полет и първото излизане в открития космос, та до работата на съвременните постоянни орбитални станции.

На спирките на градския транспорт в руската столица са разположени над 50 тематични плакати.