Русия остава привлекателна за чуждестранни инвестиции

Преките чуждестранни инвестиции в Русия за миналата година са нараснали с 1,6 пъти в сравнение с 2012 година. По оценки на Централната банка на Русия, е регистрирано ниво от 79 милиарда евро.

По този показател, според експертите на ООН, Русия е успяла да се издигне от 9-то до 3-то място. Пред нея са само САЩ и Китай.

Основният ръст е осигурен от сделката на „Роснефт” и „BP”. През март миналата година „Роснефт” погълна „ТНК-BP”, а „BP” купи почти 20% от акциите на „Роснефт”. Приноса на сделката на „Роснефт” и „BP” за растежа на преките чуждестранни инвестиции експертите оценяват на 15 милиарда долара. От големите инвеститори, които дойдоха в Русия, експертите от Централната банка отбелязват на първо място Министерството на финансите на Абу-Даби. Ведомството, заедно с Руския фонд за преки инвестиции ще вложи 5 милиарда долара в инфраструктурни проекти в Русия. 3 милиарда долара – също в инфраструктурни проекти – ще инвестира друг алианс. Той включва: Японската банка за международно сътрудничество (Japan Bank for International Cooperation), Италианският стратегически фонд (Fondo Strategico Italiano) и Корейската инвестиционна корпорация (Korea Investment Corporation). Според финансовия анализатор Михаил Беляев, чуждестранният капитал ясно демонстрира желанието си да участва в развитието на руската икономика:

– Чуждестранният капитал винаги отива само в страните, в които вижда перспективи за развитие. И там, където той вижда стабилна ситуация и чувства сигурност за развитие в дългосрочен план. Така че, можем да кажем, че бизнес-климатът в Русия се подобрява. Това може да се смята за лакмус. Щом чуждестранният капитал идва, не всичко е толкова зле, колкото твърдят в западната преса.

Сега за чуждестранния капитал е характерен интерес към локализация на производството в Русия. Тук лидер е автомобилната индустрия. Миналата есен китайската компания „Fuyao Glass Industry Group” откри в Калуга предприятие за производство на автомобилно стъкло. Освен това, компанията „Ford Sollers” започна строителството на завод в Елабуга. „General Motors” пусна конвейер в Горковския автомобилен завод за сглобяване на седана „Chevrolet Aveo”. А АвтоВАЗ откри завод за производство на двигатели „Renault”.

Говорейки за ролята на държавата в привличането на инвестиции, експертите отбелязват либерализацията на законите и данъчното облагане. Създава се ясна и предвидима инвестиционна бизнес-среда. Добър стимул за привличане на инвеститори в Русия са и перспективите за растеж на руската икономика. Експертите прогнозират, че тази година притокът на преки чуждестранни инвестиции в Русия няма да бъде по-нисък, отколкото през миналата година.