Русия определи трибунала за малайзийския Boeing като „политическо шоу“

В навечерието на първата годишнина от катастрофата на Boeing-777 в Донбас Съветът за сигурност на ООН започна обсъждане на подготвения в Малайзия проект на резолюция за създаването на международен трибунал.

Руският дипломатически събеседник на изданието „Коммерсант“ нарече инициативата „подмяна на истинското разследване с политическо шоу“.

Впрочем, от хода на разследването, което провеждат международните експерти под ръководството на Холандия, Москва също не е изцяло доволна.

„Резолюцията (за трибунала) за нас е неприемлива, – заяви вчера дипломатическият източник на изданието. – По-рано Русия нееднократно призоваваше за истинско международно разследване на трагедията с Boeing, включително със задействането на инструментите на Съвета за сигурност на ООН, но всички наши предложения бяха отхвърлени. Ние предлагахме да бъде учреден пост на специалния представител на генералния секретар на ОНН по разследването на катастрофата – нашите партньори не се съгласиха. Искахме да създадем специална полева мисия на Съвета за сигурност на ОНН, но и за това не получихме съгласие. Не удовлетвори нашите колеги и призивът на руското външно министерство да бъдат публикувани преговорите на диспечерите и редица други доказателства“.

В същото време предложената от Малайзия резолюция, по думите на дипломатическия източник, „се отнася не само до трагедията с Boeing, а обхватът й е доста по-широк – там се съдържа опит чрез пристрастни и политизирани формулировки да се определят виновните в създаването на „такава атмосфера“, която е довела до трагедията“.

По-рано срещу инициативата се обяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, който припомни: „Гражданските самолети са катастрофирали и по-рано, но никога не са се създавали международни трибунали, а понякога дори не са се провеждали и съдебни процеси“.

„Аз лично не виждам никаква перспектива в тези документи. Те трябва да бъдат оставени настрана, да се изчакат резултатите от разследването и чак тогава да се мисли върху това, как по-ефективно да се организира съдебния процес“, отбеляза Чуркин.

Заместник-външният министър на РФ Генадий Гатилов също припомни случая, когато в началото на 2000-те по време на учения украински военни свалиха самолет, собственост на руска авиокомпания и тогава трибунал не е бил създаван.

В Москва настояват: разследването трябва и в бъдеще да се провежда в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, приета на 21 юли миналата година в подкрепа на „пълното, задълбочено и международно разследване“.