Русия ограничи чуждите инвестиции в местни медии

Руският парламент прие в петък закон за забрана на чуждестранните инвеститори да притежават повече от 20% дял в която и да е медия в страната. Този ход идва на фона на пропагандната война със Запада около кризата в Украйна.

Депутатите от Държавната Дума приеха второ и на окончателното трето четене поправки в закона за средствата за масова информация, с който се забранява чужди граждани или юридически лица да контролират над 20% от каквито и да е медии в страната.

След като бъде одобрен от горната камара и президента, новият режим влиза в сила за чужденците от 2016г., а руснаците, които контролират медии през офшорни фирми, имат още година след това.

Поправките минаха с масово одобрение от депутатите и изключително бързо – те бяха внесени на 17 септември и гласувани на първо четене на 23 септември.

Депутатът комунист Олег Смолин опита неуспешно да защити културните, научните, спортните и детските телевизионни канали. Законът очевидно има за цел защита на националната сигурност, но тези неполитически канали нямат отношение към това, а и руските им еквиваленти не предлагат същото качество, каза той.

Новината предизвика понижаване цената на акциите на няколко медийни компании с бизнес в Русия, а според РБК въпросът е повдигнат от издателската група „Аксел Шпрингер“ пред канцлера Ангела Меркел.

Изданието не изключва да се премине към т.нар. Казахстански модел на работа. В тази азиатска страна също има забрана чужденци да владеят над 20% от медии, но чуждестранните компании я заобикалят като разделят дружеството, стоящо като учредител зад определена медия (и подлежащо на ограничения), от това, което извършва производствени и търговски дейности.

/Стандарт/