Русия обсъжда смекчаване на забраната за внос на хранителни стоки

Руското министерство на селското стопанство обсъжда евентуални варианти за смекчаване на забраната за внос на хранителни стоки спрямо редица държави членки на Европейския съюз, обяви ръководителят на ведомството Николай Фьодоров, съобщава Farmer.bg.

Фьодоров уточни, че става въпрос най-вече за Гърция, Унгария и Кипър.

„Активно проучваме какви цивилизовани възможности съществуват за положителен отговор на техните предложения“, каза Фьодоров, цитиран от агенция „Интерфакс“. Министърът обаче уточни, че „не е желателно да създаваме проблеми в отношенията с Брюксел“ за тези държави.

„Има варианти, които обсъждаме, и съществуват 2-3 варианта, които са близо до реализация“, добави той, подчертавайки, че засега няма окончателно решение.

Ръководители на редица държави членки на ЕС бяха изпратили молби за смекчаване на режима на забраната за внос на хранителни стоки, наложена от Русия през август 2014 г. срещу ЕС, САЩ, Канада, Норвегия и Австралия като ответна мярка срещу санкциите срещу Русия, които същите държави предприеха във връзка с обстановката в Украйна. Забраната включва месото от едър рогат добитък, свинско, птиче, риба и ракообразни, мекотели, мляко и млечни продукти, колбаси, зеленчуци, плодове.

В началото на март на среща на заместник-министъра на селското стопанство на Гърция Панайотис Сгуридис с представителя на руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) Алексей Алексеенко бе обсъждана темата за снемане на забраната за доставки на гръцки плодове и по-конкретно за прасковите, ягодите и портокалите. Впоследствие Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, посочи условията, при които Русия може да разреши вноса на селскостопански продукти от Гърция – разработването на схема не на преки доставки, а на суровини с инвестиции в преработващи предприятия на руска територия.