Русия обнародва данни за използване на фосфорни боеприпаси в Украйна

Руското министерство на отбраната изразява дълбока тревога във връзка с множество случаи за използване на касетни и фосфорни боеприпаси от украинска армия на територията на югоизточна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Тези оръжия се използват в това число и срещу мирно население. Това съобщи главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руска Федерация генерал-майор Виктор Познихир.

„Министерството на отбраната проучи наличните данни за нееднократно използване на фосфорни и касетни бомби срещу мирно население от украинска армия“, отбеляза той.

Познихир посочи следните случаи: артилерийски обстрел с фосфорни бомби в Славянск на 12 юни, използване на фосфорни и касетни бомби на 21 юни в Славянск и Краматорск, на касетни бомби в Семьоновка до Славянск, артилерийски обстрел с фосфорни бомби на 29 юни в Семьоновка, авиообстрел на 7 юли с фосфорни бомби в Лисичанск и на 23 юли авиообстрел с фосфорни бомби в Донецк.

„Важно е да се отбележи, че фосфорни боеприпаси са били използвани при обстрел на жилищни квартали, на мирни населени пунктове, където се намира изключително мирно население. Всичко това се използва с цел психологическо и деморализиращо въздействие върху хората, а също нанасяне на значителна вреда на социалната и битова инфраструктура, което създава условия за възникване на хуманитарна катастрофа“, заяви генерал-майорът.

„Въоръжените сили на Украйна, призовани да защитават своя народ, практически го унищожават. Страната в настоящия момент изпитва върху себе си ужаса от въздействието на нехуманните средства за поражение“, добави той, като напомни, че от 1979 г., фосфорните боеприпаси са забранени с протокол от III Женевска Конвенция.

По думите на главния хирург на Въоръжените сили на РФ генерал-майор Николай Ефименко, използването на фосфорни боеприпаси носи катастрофални последствия както за хората, така и за природата.