Русия няма да се намесва в Украйна

Москва заяви, че няма да се намесва в кризата в съседна Украйна и страната няма да бъде притискана да избира между Русия и Запада.

„Потвърждаваме принципната си позиция за ненамеса във вътрешните работи на Украйна и очакваме всеки да следва тази логика. Имаме интерес Украйна да бъде част от европейското семейство във всеки смисъл на думата“, каза руският външен министър Сергей Лавров след разговор със своя колега от Люксембург Ян Аселборн. “ Съгласни сме, че е опасно и непродуктивно да притискаме Украйна да прави избора: или си с нас, или си против нас“, добави той.

Коментарите на Лавров са сигнал за възможно смекчаване на позицията на Москва след крайните изказвания на външното министерство и премиера Дмитрий Медведев от понеделник. Медведев обвини новото ръководство на Украйна, че води „въоръжен бунт“ и заяви, че Москва няма да комуникира с Киев. Президентът Владимир Путин запази мълчание относно смяната на управлението в Украйна.

Аселборн с примирителен тон каза, че е необходимо да се запазят историческите връзки между Русия и Украйна. Той подчерта, че стабилността на Украйна може да бъде постигната единствено чрез диалог, който трябва да включва Русия, политическите реформи и финансовата помощ. Според него, сумата от 25 милиарда евро, която бившата съветска република иска за преодоляване на колапса, е „огромна“.

Лавров заяви, че новото украинско управление използва диктаторски, дори „терористични“ методи в налагането на контрол над рускоговорещите региони на страната.