Русия няма да допусне ОССЕ в Крим

„Мандатът на мисията отразява новите политически и правни реалности и не обхваща Крим и Севастопол, които вече са част от Русия“, се казва в изявление на руското външно министерство

Русия изрази пожелание мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна да помогне за преодоляване на кризата в тази страна и подчерта, че наблюдателите няма да посетят Крим, предаде Франс прес.

„Руската страна се надява, че целите и безпристрастната работа на международните наблюдатели ще помогнат за преодоляване на кризата в Украйна“, се казва в изявление на руското външно министерство.

То обаче добавя, че „мандатът на мисията отразява новите политически и правни реалности и не обхваща Крим и Севастопол, които вече са част от Русия“.

Снощи 57-те страни от ОССЕ обявиха, че изпращат наблюдателска мисия в Украйна, след като Русия се съгласи да оттегли възраженията си. В екипа влизат стотина цивилни наблюдатели, първите от които ще пристигнат до 24 часа. Те ще са разположени в цяла Украйна с изключение на отцепилия се Крим.

Руското външно министерство призова наблюдателите да сложат край на „пълзящия националистически бандитизъм и екстремистките тенденции“ в Украйна.

„Мандатът на мисията на ОССЕ отразява новата политико-правна реалност и не се разпространява над Крим и Севастопол, станали част от Русия. Той предвижда разполагане на 100 международни цивилни наблюдатели в Киев и девет други града в Западна, Източна и Южна Украйна“, се казва в коментар на сайта на руското външно министерство, предаде РИА Новости.

Коментирайки санкциите срещу страната, ведомството допълва, че руската страна си запазва правото да даде адекватен отговор на въведените от европейския съюз на 20 март допълнителни санкции спрямо Русия.