Русия няма да влиза в преговори за украинския дълг

Русия няма да започва никакви преговори по преструктуриране на дълга на Украйна, съобщи пред журналисти финансовият министър на РФ Антон Силуанов, предаде РИА Новости.

В неделя, на 6 септември, украинският президент Петро порошенко заяви, че Киев няма да предостави на РФ по-изгодни от останалите кредитори условия за преструктуриране на руския кредит. Той отбеляза, че възможността за преговори не е затворена, но „Русия при никакви обстоятелства няма да бъде поставена на по-привилегировани условия от другите кредитори“.

„За разлика от търговските кредитори, които днес водят преговори с украинското правителство и министерството на финансите за преструктуриране, руският дълг е държавен, суверенен. По отношение на суверенните дългове съществува специална процедура за разрешаване на такива случаи. Ние няма да влизаме в преговори с украинското правителство в тази част. Неведнъж сме заявявали това“, каза Силуанов.

По думите му, руското министерство на финансите изхожда от това, че суверенните дългове трябва да се изплащат в пълен обем в съответните срокове.

„З млрд. долара, които ние вложихме, трябва да бъдат върнати на Русия в края на текущата година, ние тези средства ще използваме за инфраструктурни, важни за Русия, проекти. Тези пари са ни изключително необходими, особено в сегашните условия… Затова ние ще изискваме от нашите колеги и партньори връщането в пълен обем на сумата на този дълг в съответствие с графика“, подчерта руският финансов министър.

Той отбеляза, че в случай не неизпълнение от страна на Украйна на поетите задължения, Русия е в правото си да се обърне към съдебните органи.