Русия не поставя под въпрос суверенитета на Украйна

Въпросът за териториалната цялост на Украйна трябва да се решава вътре в самата държава, но без диктат от страна на Киев. Това заяви държавния секретар – зам.-министър на външните работи на Русия Григорий Карасин в ефира на телевизия “Русия-1“.

„Сигурен съм, че този въпрос също може да се реши. И той трябва да се решава вътре в самата Украйна, но е необходимо властта в Киев да отчита и интересите на регионите. Това, което се случва сега напомня диктат, а ние виждаме каква негативна реакция поражда в Крим това. Никой в Русия не иска да воюва с Украйна. Ние сме против това, отношенията с близката на нас Украйна да се обсъждат с подобна терминология. Русия не поставя под въпрос суверенитета на Украйна, държа да подчертая това. Русия не иска война. Ние сме за това, Украйна да бъде процъфтяваща държава“, отбеляза зам.-министърът.

Относно оттеглянето на посланици от редица страни Карасин заяви: “В това няма нищо особено. Това е обичайна дипломатическа практика, когато хората искат да покажат, че са разтревожени, тогава те искат да се направи допълнителен по-задълбочен анализ на ситуацията, „- обясни той.