Русия не изключва, че Съветът за сигурност на ООН може да препоръча повече от един кандидат за генерален секретар

Русия не изключва, че на предстоящите избори през 2016 г. за генерален секретар на ООН, Съветът за сигурност на организацията може да препоръча на Общото събрание повече от един кандидат за поста. Това заяви във вторник постоянният представител на Русия в световната организация Виталий Чуркин.

Той припомни, че в една от резолюциите на Общото събрание се съдържа пожелание към Съвета за сигурност да бъде предложен един кандидат, който трябва да бъде одобрен с гласуване от Общото събрание. „В същото време Русия не изключва, че Съветът за сигурност може да препоръча на Общото събрание и повече от един кандидат за генерален секретар. Разбира се, този вариант не трябва да създава непреодолими трудности за работата, която която предстои да бъде извършена от Съвета за сигурност“, каза Чуркин, говорейки на заседание на Общото събрание по въпроса за активизиране на работата на тази структура на ООН.

При това дипломатът подчерта, че предизборната кампания не бива да засенчва „основната работа на Общото събрание“. Той се обяви също за това, общуването на кандидатите с държавите-членки да става във формата на съществуващите регионални групи на ООН.

Мандатът на Бан Ки Мун, заемащ поста от 1 януари, 2007 г., изтича на 31 декември 2016. Според установените правила, той не може да се кандидатира за трети петгодишен мандат. Предизборната кампания ще стартира официално едва през следващата година. Нито един от осемте генерални секретари на ООН не е представлявал държавите от Източна Европа. Освен това всички досега са били мъже. Много хора мислят, че това дава възможност на успех да разчита българската Ирина Бокова, която в момента оглавява като генерален директор ЮНЕСКО, както и сънародничката й Кристалина Георгиева, която е заместник-председател на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси.

Списъкът на потенциалните претенденти включва и Даля Грибаускайте, която е президент на Литва, президентката на Чили Мишел Бачелет, и администраторката на Програмата за развитие на ООН – канадката Хелън Кларк. Бачелет и Кларк обаче са от други региони.

Източник: bgnes.com.