Русия не изключва появата на нови постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН

Русия не изключва появата на нови постоянни членове в състава на Съвета за сигурност на ООН, в допълнение към съществуващите пет (Руската федерация, Великобритания, Китай, САЩ и Франция). Това заяви заместник-постоянният представител на РФ в Световната организация Владимир Сафронков на заседание на Общото събрание, посветено на реформата на Съвета за сигурност, съобщава ТАСС.

Дипломатът потвърди позицията на Москва, че „при всеки сценарий за разширяване на Съвета за сигурност“ трябва да се запази правото на вето, от което могат да се възползват постоянните членове.

„Що се отнася до позицията на Русия, то ние не изключваме варианта за реформа, при която в Съвета за сигурност биха се появили нови постоянни членове. Обаче за приемането на решението в полза на подобна опция следва ясно да си представим цялата схема, включително и кои конкретни страни ще заемат място в Съвета на постоянна основа. При наличието на редица достойни кандидати сме далеч от подобна яснота. При това е необходимо да се има предвид разумният „таван“ на максималната численост на Съвета, малко над 20, разумен за запазването на ефективността на работата му“, заяви Сафронков.

Сред най-вероятните кандидати за ролята на постоянни членове на Съвета за сигурност са Германия, Бразилия, Индия и Япония.