Русия не е издигала условия за разрешаване на конфликта в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че на преговорите с украинския си колега Петро Порошенко не са обсъждани условията за прекратяване на огъня в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Този въпрос не се е обсъждал. Ние, Русия, не можем да говорим за каквито и да било условия за прекратяване на огъня, за евентуалните споразумения между Киев, Донецк и Луганск”, заяви Владимир Путин пред журналисти във вторник.

Той отбеляза, че това не е работа на Русия, а на самата Украйна.

„Ние можем само да способстваме за създаването на доверителна обстановка в хода на този възможен и крайно необходим преговорен процес. Това обсъдихме”, поясни Путин.

Руският лидер добави, че на преговорите беше постигнато споразумение за взаимодействие с Русия по оказване на хуманитарни помощи на населението в източна Украйна.

„Ние разговаряхме за възможностите и необходимостта от оказване на хуманитарна помощ на Донецк и Луганск. Договорихме се, как именно ще си сътрудничим в тази област. Сега няма да изпреварвам събитията, но мога да кажа, че вече имаме някакви съгласувания”, заяви руският президент.

Напомняме, че във вторник, в Минск все пак се състоя двустранната среща между президентите на Русия и Украйна, която продължила около 2 часа.

Путин заяви, че се е договорил с Порошенко за възобновяване на диалога във връзка с газовия проблем. По думите му, този въпрос в момента се намира „в задънена улица”, „но въпреки всичко, той трябва да се обсъди”.

Също така, Путин заяви, че Русия, Украйна и ЕС се споразумяха да продължат преговорите по газовите въпроси, за да премахнат опасенията във връзка със споразумението на Украйна за асоцииране с ЕС.

По-рано на тристранната среща в Минск между лидерите на страните членки на Митническия съюз (Русия, Белорус и Казахстан) с президента на Украйна Петро Порошенко и представителите на ЕС, Владимир Путин заяви, че адаптирането на украинската икономика към стандартите на ЕС ще струва на Украйна около 165 милиарда евро за 10 години, а загубите за Русия от пренастройването на икономиката й ще бъдат едва до 100 млрд. рубли.

По думите му, ще бъдат загубени партньорските връзки със страните от Митническия съюз в промишлеността, финансите, селското стопанство и транспорта.

Също така Путин заяви, че за да защити руския пазар, Москва ще бъде принудена да отмени преференциите за украинския внос и да въведете стандартен режим на търговия в условията на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Това ще бъде направено в пълно съответствие с положенията на Споразумението на ОНД за зоната на свободна търговия и нормите на СТО.