Русия настоя САЩ да спре да правораздава извън границите си

Русия определи разследването срещу ФИФА като незаконно прилагане на законодателството на Съединените щати, предадоха ТАСС и Ройтерс.

„Пред нас постави немалко въпроси задържането в Швейцария по искане на САЩ на високопоставени функционери на Международната футболна асоциация на основата на решение на американски съд”, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич.

Той определи арестите на граждани на различни държави като пореден случай на незаконно екстериториално прилагане на законодателството на САЩ, пише Дарикнюз.

„За пореден път призоваваме Вашингтон да спре да се опитва да влиза в ролята на съдия далеч отвъд своите граници и да спазва всеобщо приетите международни правни процедури”, подчерта говорителят на руското външно министерство.

Той изрази надежда, че арестите няма да бъдат използвани за опетняване на имиджа на ФИФА и няма да хвърлят сянка върху решенията на организацията.

Седем високопоставени представители на международната футболна федерация бяха задържани вчера в Швейцария по искане на САЩ в рамките на разследване за корупция при избирането на Русия и Катар за домакини на следващите световни първенства, съответно през 2018 и 2022 г.