Русия моли ОССЕ да създаде комисия за разследване на престъпленията в Киев

На Парламентарната  асамблея на Съвета на Европа (ОССЕ) , руската делегация предложи да се създаде комисия за разследване на престъпленията, извършени от опозицията на Майдан в Киев през последните 3 месеца, съобщи РИА Новости, позовавайки се на думите на представителя на руската делегация сенатора Игор Морозов.

По думите му, руските парламентаристи са предложили на европейските колеги да проведат анализ за легитимност на новите власти в Украйна, а също да се разследва ситуацията със снайперистите, убили милиционери и мирни граждани, за които стана дума в телефонния разговор между министъра на външните работи на Естония Урмас Пает и върховния комисар на ЕС Катрин Аштън.

„Засега може да се говори за подкрепа на предложението от страна на парламентаристите от Германия. На заседанието на ОССЕ във връзка с политическите въпроси и демокрацията,  немската делегация даде категорично заключение: властта в Украйна е сменена в резултат на въоръжен преврат на базата на радикалния национализъм”, отбеляза още Морозов.

По думите му, немските парламентаристи изразили тревога във връзка с това, че украинския „Десен сектор” не само разпалва национализъм, но и заразява с идеите си и неонацистите в Европа. А също, по думите на руския сенатор, на заседанието беше озвучена информация за това, че в сблъсъците на Майдеан са взимали участие и неонацистите от Швеция, Полша и Балтийските страни.