Русия може да увеличи съдействието си на Дамаск в борбата срещу тероризма

Коментирайки ситуацията около Сирия, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия доставя военна техника на Сирия в пълното съответствие с международното право и може при необходимост да разгледа въпроса за допълнително съдействие на Дамаск в борбата срещу тероризма.

„Ние никога не пазили в тайна военно-техническото ни сътрудничество със Сирия, – подчерта тя. – Ние отдавна доставяме на Сирия оръжие и военна техника. Правим това в съответствие със съществуващите договори и в пълното съответствие с международното право“.

„Още веднъж мога да повторя, че ако от наша страна бъдат необходими допълнителни мерки за увеличаване на антитерористичната борба, то безусловно, тези въпроси ще бъдат допълнително разгледани, но изключително на основата на международното право и руското законодателство“, посочи дипломатът.

Захарова също така потвърди, че в Сирия присъстват руски военни специалисти. „Мога да потвърдя и да го повторя, че в Сирия има и руски военни специалисти, които помагат в усвояването на постъпващата техника“, съобщи официалният представител на МВнР на Русия.

По-рано по искане на Вашингтон София затвори въздушното си пространство за руските самолети, доставящи хуманитарна помощ за сирийците.

В понеделник от гръцкото външно министерство съобщиха също за получаване на искане от САЩ за затваряне на въздушното пространство за полетите на руската авиация с хуманитарна помощ за Сирия.

В сряда обаче от руското посолство в Гърция заявиха пред „Интерфакс“, че Атина е разрешила преминаването на руските самолети за Сирия през гръцкото въздушно пространство.

„Пресслужбата на руското посолство потвърждава получаването на разрешение от гръцките власти за преминаването на руските самолети през въздушното пространство на Гърция“, заяви пред „Интерфакс“ представител на руската дипломатическа мисия в Атина.

Така той отговори на въпроса, постъпвало ли е у руската страна разрешение от гръцките власти за преминаването на самолетите с хуманитарна помощ за Сирия.

„Разрешението е оформено с нота от МВнР на Гърция от 31 август тази година“, добави събеседникът на агенцията.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос, ще се съгласи ли Москва руските самолети да бъдат проверявани от българските власти, заяви, че Русия ще използва алтернативни маршрути за доставките на хуманитарна помощ в Сирия след като България затвори въздушното си пространство за руските самолети.

„МВнР на Русия вече отбеляза, че съществуват алтернативни маршрути за доставка на хуманитарната помощ, които вече се използват“, каза Песков.

По-рано заместник-министърът на външните работи на РФ Сергей Рябков съобщи, че Русия ще продължи да доставя хуманитарна помощ в Сирия по алтернативни маршрути, заобикаляйки въздушното пространство на България.

“Съжалявам, че под натиск от Вашингтон, а явно и под натиск от Брюксел, където са централите на НАТО и ЕС, някои страни се отклоняват от изпълняването на това, което бих нарекъл техен международен дълг, а именно: предоставяне на въздушни коридори за преминаване на самолети, занимаващи се с решаване на хуманитарни задачи”, подчерта Рябков.

По думите му цялата международна общност е наясно в каква хуманитарна ситуация се намира Сирия, какви страдания и жертви понася сирийският народ. “Да се пречи в тази ситуация на практически действия за подобряването й, проявявайки при това декларативна “загриженост” на думи, е лицемерие”, заяви още той.