Русия може да спре транзита на газ през Украйна от 2019 г.

Много е вероятно Русия да се откаже напълно от транзита на природен газ през Украйна от 2019 година, когато изтича настоящият договор, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, съобщава агенция „Новости“.

Според Новак Москва ще насочи всичките си усилия по изграждането на новите газопреносни мощности до границата на Турция и Гърция, което ще обезмисли продължаването на договора с Киев.

Същевременно ръководителят на Газпром Алексей Милер подчерта, че ако цената на руския газ бъде еднаква за всички европейски държави, то тя ще бъде с максимални стойности и прогнозира, че азиатските пазари ще се превърнат в основен фактор за ценообразуването на синьото гориво.

Газпром е готов да построи „Турски поток“ и да чака изграждането на европейската инфраструктура за него. Това заяви Милер пред журналисти в Берлин, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Ще започнем да строим („Турски поток“), веднага след като бъде съгласувано всичко, каза той. Няма нужда да обсъждаме „Турски поток“ с европейските партньори.

Ще го построим и ще чакаме. Когато създадат (инфраструктурата – бел. ред.), тогава. Временните рискове са отговорност на Европейския съюз, подчерта Милер. Той добави, че ще чакат, колкото е необходимо.

Газпром не изключва възможността да участва в проекти за строителство на газопроводи в Европа, който ще бъдат инфраструктурно продължение на „Турски поток“, заяви още в Берлин Милер, който участва в конференция на Валдайския клуб по европейската енергийна сигурност.

По думите му при строителството на инфраструктурата на „Турски поток“ Газпром ще работи в рамките на Третия енергиен пакет. „Работата на Газпром ще бъде стриктно по правилата на пазара, на Третия енергиен проект“, посочи Милер.

Той отбеляза също, че компанията ще е готова да си сътрудничи с Европейската комисия по всички модели, включително и Европейския енергиен съюз./investor.bg