Русия може да преразгледа сътрудничеството си със Запада в сферата на контрола и неразпространението на въоръжението

Москва не изключва, че може да въведе корективи в сътрудничеството си със Запада в сферата на неразпространението и контрола над оръжията, заяви пред РИА Новости директорът на департамента по неразпространение и контрол над въоръжението към руското външно министерство Михаил Улянов.

Във вторник ръководителят на делегацията на РФ на преговорите във Виена по въпросите за военната безопасност и контрол над оръжията Антон Мазур заяви, че от 11 март Русия прекратява участието си в заседанията на консултативната група по ДОВСЕ  (Договор за обикновените въоръжени сили в Европа ), като по този начин, обявеното от Русия през 2007 г. прекратяване на действията на подписания още през 1990 г. ДОВСЕ става пълно.

По думите на руския дипломат, „охлаждането на отношенията със Запада сериозни значителни последствия за взаимодействието на нашите страни в сферата на неразпространението и контрола над въоръжението не е имало”, но „едва ли това може да продължи вечно”.

„Ако ни смятат за противници, то едва ли ще можем да продължим сътрудничеството, все едно нищо не е станало“, каза Улянов. Той не изключи възможността „Русия да проведе обзор на ситуацията в тази сфера”, в резултат на което „ да внесе някои корективи”.

Според руски експерти, договорът във вида, в който формално съществува, не отговаря на интересите на националната сигурност на Русия. Адаптираният договор, който РФ навремето е ратифицирала, не е бил ратифициран от страните в НАТО. Връщането към първоначалния договор, сключен през 1990 г. и изхождащ от съществуващата тогава в Европа блокова система, не съответства на интересите на руската национална сигурност.