Русия може да използва самолети А-50 в Сирия

Възможностите на самолета за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОУ) А-50 позволяват използването му във всяка точка на планетата, включително и в Сирия. Това заяви представител на Обединената приборостроителна корпорация (ОПК, влизаща в състава на „Ростех“), разработчик на тези самолети, предаде ТАСС.

По-рано в медиите се появи информация, че Русия е започнала да използва самолети за далечно радиолокационно откриване и управление А-50 в небето над Сирия за подкрепа на операциите на авиогрупите си в страната.

„Техническите характеристики и функционалности на А-50 позволяват той да се използва във всяка точка на Земята, в това число и в Сирия“, заяви събеседникът на ТАСС.

По думите му основната задача на самолета е откриване и съпровождане на въздушни цели и кораби, самолети от ударната и изтребителна авиация.

„Това е въздушен команден пункт, основната му задача е мониторинг на обстановката, откриване и съпровождане на обекти на земята, във въздуха и водата. Той може да следи едновременно до 300 цели“, поясни представителят на ОПК.

Той уточни, че самолетът може да засича въздушни обекти на разстояние до 650 км, а наземни – до 300 км. „Това е аналог на американския АВАКС (AWACS от английската абревиатура AWACS, Airborne Warning and Control System), равностоен по възможности, а по редица характеристики дори превъзхождащ го“, каза още събеседникът.