Русия: Минимални са перспективите за възобновяване на АЕЦ „Белене“

Перспективите за възобновяване на проектите “ за газопровода „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“ засега са минимални, смятат в Кремъл, предаде руската агенция ТАСС 

„Както изглежда сега (сътрудничеството по проектите), тези перспективи (за тяхната реализация) са минимални“, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки изхода от президентския вот в България.

Той отбеляза, че по-рано Русия е разработила няколко големи проекта съвместно с България. „По известни причини, които предизвикват дълбоко съжаление, тези проекти бяха прекратени… Надяваме се, че ще се появят нови. Русия винаги е била и ще бъде привърженик на идеята за разширяване на сътрудничеството с България“, каза Песков.

Проектът за газопровода „Южен поток“ не се разглеждаше като опция и от правителството на ГЕРБ, което в понеделник подаде оставка. Плановете на кабинета бяха морското трасе на проект да стане част от газовия хъб „Балкан“, подкрепян от Европейската комисия, включително финансово. Съдбата на проекта за този газоразпределителен център ще зависи от следващото правителство.

Същото се отнася и за АЕЦ „Белене“, за която подалият оставка кабинет на Бойко Борисов смяташе след уреждане на отношенията на НЕК с руската „Атомстройекспорт“ по арбитражното дело за изработеното оборудване да обяви приватизация. Засега единственото сигурно нещо по ядрения проект е плащането на 1.2 млрд. лева за произведените в Русия реактори, което НЕК е поела ангажимент да стане до 15 декември, за да спести 90 млн. елв. лихви.