Русия казва твърдо „Не” на ГМО

Русия е непреклонна в решението си да забрани използването на генно модифицирани организми в производството на храни, е заявил министърът на селското стопанство на Русия Николай Фьодоров по време на Общоруско аграрно съвещание в Москва, предава „Российская газета”.

Именно „чистата” продукция осигурява предимство на Русия на световния пазар. И ако бъдат регистрирани случаи на засети модифицирани растения, нарушителите ги чакат сериозни санкции, които ще бъдат включени в Кодекса за административните правонарушения.

Засега няма достоверни данни за това, че посевите с генно модифицирани организми превъзхождат по изобилие на реколтата или по качество обикновените селскостопански култури. Русия и без ГМО е един от най-големите производители на зърно в света. През новата селскостопанска година, която започва на 1 юли и приключва на 30 юни 2015 г. тя може да експортира повече от 22 милиона тона зърно. По данни на Министерството на селското стопанство, през тази селскостопанска година се очаква износът на зърно да достигне 20 милиона тона, а ще бъде събрана реколта от около 95 милиона тона, се твърди в публикацията.