Русия, Казахстан и Беларус основаха Евразийския икономически съюз

Днес в казахстанската столица Астана руският президент Владимир Путин, белоруският Александър Лукашенко и казахстанският Нурсултан Назърбаев подписаха договора за създаването на Евразийския икономически съюз, предаде ИТАР-ТАСС. Договорът ще влезе в сила от 1 януари 2015 г.

„Днес ние заедно създадохме мощен притегателен център за икономическо развитие, голям регионален пазар, обединяващ повече от 170 млн. души. Евразийският икономически съюз ще работи на универсални прозрачни принципи, разбираеми за всички, в това число на основите на принципите на СТО, – заяви Путин на заседанието на съвета. – Това е резултат от нашата съвместна работа, от тясното взаимодействие на правителствата на Русия, Беларус и Казахстан”.

Според Путин, подписването на договора за новия съюз ще изведе страните на ново ниво на интеграция.

„Географското разположение ни позволява да създадем транспортни, логистични маршрути не само от регионално, но и от глобално значение, позволява свързването на мащабните търговски потоци на Европа и Азия”, подчерта още Путин.

Всичко това е залог за конкурентоспособността на новото обединение, неговото динамично развитие в променящия се и сложен свят.

От руска страна в подготовката на договора участваха повече от 30 федерални органа. В основата на документа лежи договорно-правовата база на Митническия съюз и Единното икономическо пространство, нормите на които бяха оптимизирани, усъвършенствани и приведени в съответствие с правилата на Световната търговска организация.

Евразийският съюз ще гарантира свободния транзит на стоки, услуги, капитали и работна сила и ще координира политиката във водещи сектори на икономиката.