Русия и Узбекистан урегулираха взаимните финансови изисквания

Президентът на Русия Владимир Путин констатира, че Русия и Узбекистан успяха окончателно да урегулират взаимните финансови изисквания и задължения, предаде ТАСС.

Ние дълго време водихме преговори, дори спорове: Узбекистан имаше своя позиция, а Русия – своя. Но въпреки това, ние както подобава за добрите стари приятели, намерихме приемливи за двете страни решения и обърнахме страницата”, заяви Владимир Путин.

Москва и Ташкент ще проведат консултации по повод евентуално подписване на договора между Узбекистан и Евразийски икономически съюз за зоната на свободна търговия. Двете страни се договориха за дългосрочно и стабилно присъствие на узбекските селскостопански стокопроизводители на руския пазар, поясни руския президент. Той съобщи, че участниците в преговорите потвърдиха плановете на развитие за сътрудничество в културната, спортната и образователната сфера, отбелязвайки, че в най-скоро време министерствата на културата на двете страни планират да приемат програма за сътрудничество.

Руският президент оцени високо преговорите в сряда. По думите му, отношенията между двете страни постепенно се развиват и носят приятелски характер. Той подчерта, че Русия и Узбекистан успяват да изградят конструктивен политически диалог.

През последните 5 години обемът на руските инвестиции в Узбекистан  достигна 6 млрд. долара, а приоритетите за бъдещото сътрудничество в сферата на икономиката са укрепени в подписаното в сряда споразумение, което е със срок на действие до 2019 година.