Русия и Турция съюзяват отбраната и разузнаването си

Русия и Турция договориха засилване на сътрудничеството в областта на отбраната и разузнаването по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Истанбул.

Президентът Путин обяви, че той турският държавен глава Реджеп Таип Ердоган са договорили помощи за северния сирийски град Алепо.

Двете държави подписаха и договор за изпълнение на проекта за газопровод под дъното на Черно море „Турски поток“. Турция ще получава руски газ по тръби под дъното на Черно море. Едната тръба ще доставя газ за вътрешния турски пазар, а другата ще снабдява Югоизточна Европа, заобикаляйки Украйна.

Нормализирането на отношенията продължава с пълна сила, отбеляза Ердоган. Миналата година отношенията се обтегнаха сериозно, след като Турция свали руски военен самолет.

За разлика от Русия, Турция е член на НАТО, но и за двете страни отношенията със Запада не са лесни. И двете, освен това, са изправени пред икономически предизвикателства, отбелязва Би Би Си.

Споразуменията не слагат край на различията между двете държави. Докато Русия подкрепя сирийския президент Башар ал-Асад, Турция го призовава да се оттегли и предлага подкрепа на силите, които се бият с правителствената армия.

Но има и неща, които са предпоставка за съюз между Турция и Русия, отбелязва британската медия. И двете страни се чувстват изолирани. И двете направиха завой в политиката си към авторитарно управление. И при двете има напрежение в отношенията с Вашингтон. И двете, също така, имат стратегически интереси, свързани със Сирия.