Русия и САЩ продължават сътрудничеството си по Сирия

Русия и САЩ продължават както и до сега сътрудничеството си по унищожаване на сирийското химическо оръжие. Това е заявила представител на държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки.

Ще отбележим, че повече от 45% от запасите на химическо оръжие, включително най-опасното, вече е извозено от територията на Сирия. Според новия план на местните власти, всички химикали трябва да бъдат извозени от Сирия до 27 април, а пълното унищожаване на сирийското химическо оръжие трябва да приключи към края на юни тази година.

Какво се случи в Сирия?

През 2013 г. в околностите на Дамаск бе използвано химическо оръжие, в резултат на което загинаха хора. Опозицията и властите на Сирия си отправиха взаимни обвинения в химическа атака, а западните страни започнаха подготовка за военна инвазия на територията на страната. Но Дамаск, при подкрепата на Москва, заяви за готовността си за декларира и унищожи всички налични запаси на химическо оръжие. Особено опасните химични вещества, включващи 20 тона токсичен горчичен газ (иприт), трябва да бъдат извозени от Сирия. Според плана на Организацията за забрана на химичното оръжие, те трябва да бъдат унищожени към края на юни 2014 г., предаде руското издание „Аргументи и факти”.