Русия и САЩ прекратиха сътрудничеството си и в ядрената сфера

Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев подписа разпореждане за преустановяване на споразумението със САЩ за сътрудничество в научните изследвания и разработките в ядрената и енергийната сфера между Росатом“ и министерството на енергетиката на САЩ Съответният документ бе публикуван на интернет страницата на кабинета на министрите, предава Фокус.

Прес-секретарят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че САЩ и Русия са способни да продължат сътрудничеството в сферата на ядрената сигурност „въпреки разногласията“ и че във Вашингтон се надяват на това, предаде ТАСС. „Мога да ви кажа, че е в интересите на САЩ да се постави като приоритет ядрената сигурност“, заяви Джош Ърнест, отбелязвайки, че „това влиза и в националните интереси на Русия“. „САЩ и Русия имат възможност да работят заедно за постигането на тези цели. Надяваме се, че ще продължим това и по-нататък, въпреки значителните разногласия по другите въпроси“, добави той.

„Искаме споразуменията, сключени между правителствата на САЩ и Русия да останат в сила“, добави той. „Еко тези съобщения съответстват на действителността, то това действие предизвиква съжаление. Ние съжаляваме от руското решение едностранно да прекрати сътрудничеството по този толкова важен въпрос, където подобно сътрудничество отговаря на интересите и на двете страни“, заяви на свой ред прес-секретарят на Държавния департамент Марк Тоунър. Междувременно за директор на „Росатом“ е назначен Алексей Лихачов, досега работил като заместник-министър на икономическото развитие на Русия.

Източник:  www.24chasa.bg