Русия и САЩ договориха примирие за Сирия

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама одобриха споразумението за прекратяване на огъня в Сирия. То трябва да влезе в сила в полунощ на 27 февруари, като при това ударите срещу терористичните групировки ще продължат. Това съобщи руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Току що се състоя телефонен разговор с американския президент Барак Обама. Инициативата на разговора е на руската страна, но заинтересоваността безспорно е и на двете страни. По време на разговора ние одобрихме съвместните заявления на Русия и САЩ в качеството на съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия за прекратяване на бойните действия в тази страна“, заяви Путин, чието изявление бе публикувано на сайта на Кремъл.

По думите му, споразумението е предшествано от интензивната работа на руските и американските експерти, като при това е бил използван „позитивният опит, натрупан по време на сътрудничеството по унищожаването на химическото оръжие в Сирия“. След няколко кръга на закрити консултации успяхме да постигнем „важен конкретен резултат“, каза Путин. „Постигнато бе споразумение за прекратяване на военните действия в Сирия от полунощ по дамаско време на 27 февруари 2016 г. при условията, явяващи се съставна част от руско-американското заявление“, отбеляза руският президент.

В частност по думите му „до обяд на 26 февруари всички воюващи в Сирия страни трябва да потвърдят пред нас или пред американските партньори, че ще спазват примирието“.

Путин разказа, че след това „руските и американските военни заедно на картите ще определят териториите, в които действат тези групировки“. Срещу тях Въоръжените сили на Сирия, Русия и оглавяваната от САЩ коалиция „няма да провеждат“ военни операции. „Опозиционерите на свой ред ще прекратят военните действия срещу Въоръжените сили на Сирийската арабска република и групировките, оказващи им подкрепа“, отбеляза руският лидер.

„Реален шанс да се постави край  на дългогодишното кръвопролитие“

Руският президент нарече споразумението за Сирия реална стъпка за прекратяване на кръвопролитията.

„Убеден съм, че съгласуваните с американската страна съвместни действия са способни да променят радикално кризисната ситуация в Сирия. Появи се, най-накрая, реален шанс да сложим край на дългогодишното кръвопролитие и насилие. В резултат на тези мерки ще бъде облекчен хуманитарният достъп до всички нуждаещи се сирийски граждани“, каза руският лидер.

Путин обяви за изключително важна готовността на Русия и САЩ (в качеството им на съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия) да задействат ефективен механизъм за реализация и контрол на спазването на режима за прекратяване на огъня „както от страна на сирийското правителство, така и от страна на въоръжените опозиционни групировки“. „За тази цел ще бъде създадена „гореща линия“ за връзка, а ако бъде необходимо – и работна група за обмен на информация“, каза Путин.