Русия и Саудитска Арабия обсъждат сделки за оръжия за 3,5 милиарда долара

Русия и Саудитска Арабия обсъждат оръжейни сделки за 3,5 милиарда долара, информира вестник „Комерсант“, цитиран от БТА и 24 часа.

Това е стойността на подписан от Москва и Рияд предварителен договор за доставки на оръжия и техника, съобщи в понеделник шефът на руската държавна корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов.

„Саудитците впрочем поставиха условие, че договорът ще влезе в сила, ако им предоставим част от технологиите и започнем производство на територията на кралството“, каза Чемезов.

Според него Русия обмисля какво точно да предостави на саудитците и „най-простото ще е да построи завод за стрелкови оръжия“. Става дума за продукцията на концерна „Калашников“, уточнява всекидневникът.

Парафирането на „внушителния пакет от договори“ за 3,5 милиарда долара обаче все още „не гарантира сключването на твърди споразумения“, смятат двама руски топмениджъри от бранша.

През последните 15 години Рияд е проявявал интерес към широк спектър руска военна продукция като хеликоптери Ми-35М, танкове Т-90, бронирани коли БМП-3, зенитни ракетни системи „Антей 2500“ и С-400 „Триумф“. Според директора на „Ростех“ саудитците постоянно питали за оперативно-тактическия комплекс „Искандер“. Чемезов обаче уточни по-рано, че той е в списъка с продукция, неподлежаща на износ, а Москва „няма намерение да прави изключение за тях“.

По дани на „Комерсант“ Москва разчита да научи доколко са сериозни намеренията на кралството след посещение на краля на Саудитска Арабия Салман Ал Сауд в Русия, което се очаква до края на годината. Монархът ще се срещне за първи път с руския президент Владимир Путин; „задължително“ ще бъдат обсъдени и оръжейните договори, посочва военно-дипломатически източник на изданието.