Русия и НАТО: повтаряне на изминатото

Диалогът между Русия и НАТО е прекратен. Миналата седмица Алиансът обяви, че прекратява сътрудничеството с Русия.

На свой ред Москва отзова от щаб квартирата на НАТО в Брюксел постоянния си военен представител.

На 4 април Северноатлантическият алианс навърши 65 години. Но, както и в деня на създаването си, НАТО търси в Русия врага, а по време на кризата предпочита не диалога, а прекратяване на отношенията.

След разпадането на СССР Западът стремително прие в редовете си бивши участници в Организацията на Варшавския договор и балтийските републики. От 1999 до 2009 г. членове на НАТО станаха 12 източноевропейски държави. Те бяха нужни, за да се доближи НАТО до Русия. В периода на „затоплянето”, когато Русия и НАТО установиха диалог и обявиха края на студената война, Северноатлантическият блок не се нуждаеше от засилване на военните компоненти на изток. Той дори в документи регистрира отсъствието на съответни намерения. Но възникна нова криза и ето че в Естония, която е само на 300 километра от руския Псков, са решени да разположат втора авиобаза на НАТО, в Румъния изпращат допълнително 175 морски пехотинци, а в Черно море – американски миноносец. Тези действия явно противоречат на съществуващите споразумения между Русия и НАТО, заяви руският външен министър Сергей Лавров:

– Ние изхождаме от това, че в отношенията между Русия и НАТО действат определени правила, включително декларацията и основополагащият акт на Съвета Русия-НАТО, в съответствие с които не е необходимо постоянно допълнително присъствие на територията на източноевропейските държави.

Вместо да се опита да намери компромис Алиансът предпочете да засили конфронтацията и заяви за прекратяването на всестранното сътрудничество с Русия. Фактически за 65 години съществуване възгледите на НАТО са останали непроменени, коментира военният анализатор Игор Коротченко:

– НАТО продължава да се запазва като инструмент за военното доминиране на Запада. Нещо повече, за тези години от момента на създаването на НАТО се извърши трансформация на Алианса от регионална отбранителна организация в организация с глобални намерения. НАТО иска да играе ролята на световен полицай.