Русия и Китай стартираха военно-морските учения в Средиземно море

На 25 януари започнаха военно-морските учения в Средиземно море  с участието на руския  атомен крайцер „Петър Велики“ и китайския патрулен  боен кораб „Ян Чен“, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщението от пресцентъра на руското Министерство на отбраната.

„Ученията стартираха при срещата на двата кораба посредством използването на бързоходни катери и обмяна на информацията между офицерите. След което, екипажите пристъпиха към обработката на съвместното маневриране, управление на което ще се осъществява  с редуване между руски и китайски командири“, поясниха още от пресцентъра на министерството.

В процеса на ученията, ще се отработват и полетите на корабните хеликоптери, като руския хеликоптер ще осъществи кацане на палубата на китайския кораб, а китайския хеликоптер на борда на руския крайцер. „Също така, двете страни ще проведат съвместно обучение по противовъздушна отбрана и използването на корабни хеликоптери“, добави представителят от военното ведомство.

Подобно мероприятие между двете страни се провежда за първи път. Основната цел на ученията  е повишаването на нивото на оперативната съвместимост между руските и китайските бойни кораби.

Напомняме, че в началото на януари крайцерът „Петър Велики“ и  китайският „Ян Чен“, съпроводиха датския кораб „Арк Футура“, натоварен с първата партия на сирийското химическо оръжие на борда. В процеса на конвоирането се поддържаше непрекъсната радиовръзка с китайския кораб. За първи път в историята корабите на ВМФ Русия и ВМС Китай сътрудничиха помежду си на практика в рамките на морската операция.

 .