Русия и Китай са против намесата във вътрешните дела на държавите

Русия и Китай са единодушни против намесата във вътрешните дела на други държави. Двете страни призовават към прекратяване на едностранните санкции, финансиране или поощряване на дейности, насочени към промяна на конституционния ред на друга държава. Това се казва в съвместно изявление на лидерите, прието в хода на преговорите между Путин и Си Дзинпин в Шанхай, предаде РИА Новости.

„Страните подчертаха необходимостта от уважение на историческото наследство на страните, техните културни традиции и самостоятелно избрания обществено-политически строй, системата от ценности и пътища за развитие”, се казва в изявлението.

Страните призовават за „запазване на стабилността на международните отношения, мира и безопасността на регионално и глобално ниво, регулиране на кризисните ситуации и споровете, борба с тероризма и международната престъпност, противодействие на разпространяването на оръжия за масово унищожаване”.

„Страните са единодушни, че в съвместния свят се усилва взаимосвързаността на страните и народите, взаимопроникновението на икономиките и културите на различните държави”, се казва в съвместното заявление.