Русия и Китай провеждат съвместни учения в Средиземно море

В Средиземно море започна активната фаза на руско-китайските военноморски учения „Морско взаимодействие- 2015“, които ще продължат до 21 май. По-рано корабите на РФ и КНР отработиха маневриране и организация на противовъздушната отбрана.

В ученията в Средиземно море участват девет кораба. ВМС на Народно-освободителната армия на Китай са представени от две фрегати и кораб за доставки. Русия на маневрите ще бъде представена от гвардейския ракетен крайцер „Москва“, патрулния кораб „Ладни“, големите десантни кораби „Александър Отраковски“ и „Александър Шабалин“, както и от ракетния кораб на въздушна възглавница „Самум“ и спасителен буксирен кораб, съобщи РИА Новости.

„По време на учението в крайцера „Москва“ ще се намира походният щаб на командването на обединената група кораби и от там ще ръководи изпълнението на задачите по плана за руско-китайското военноморско учение в определения район на Средиземно море“, заяви по-рано капитан първи ранг Игор Дигало, говорител на службата по печата и информацията за Военноморския флот на руското военно министерство.

РИА Новости отбелязва още, че докладите от командването на обединената група кораби ще постъпват в щаба на обединеното ръководство на учението в Дивноморское в реално време. От руска страна „Морско взаимодействие-2015“ ще бъде ръководено от вице-адмирал Александър Федотенков, а от китайска – от командващия ВМС НОАК вице-адмирал Ду Дзинчен.

Тук е мястото да отбележим, че през 2015 г. е планирано провеждането на съвместни глобални руско-китайски учения не само в Средиземно море, но и в Тихия океан.