Русия и Китай провеждат съвместни военно-морски учения

Лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин взеха участие в официалната церемония по откриването на съвместните военно-морски учения. От руската страна в ученията взимат участие 6 бойни кораби на Тихоокеанския флот, сред които гвардейския ракетен крайцер «Варяг», ескадрения миноносец «Быстрый», голям противолодъчен кораб «Адмирал Пантелеев», голям десантен кораб «Адмирал Невельской» и два помощни плавателни съдове.

Китайските военно-морски сили също участваха с 6 бойни кораба.

Ученията ще се проведат в период 22 – 25 май в акваторията на Източнокитайско море. Моряците на двете страни ще отработят съвместни действия по локализиране и опознаване на обекти, а също освобождаване на условно превзет кораб, конвоиране и противовъздушна отбрана.

На церемонията по откриването на ученията бяха озвучени плановете за провеждане на съвместни учения през 2015 година, които ще бъдат посветени на 70-годишнината от Победата във Втората световна война.

По-рано бившият китайски консул в Русия Лю Гочан сподели в интервю за ИА «Синхуа», че действията на САЩ за отслабването на Русия посредством «украинската криза», а също относно целенасоченото забавяне на развитието на Китай, откриват за двете страни нови възможности в разширяването на сътрудничеството.

Владимир Путин заяви, че в резултат на преговорите с Китай, Москва и Пекин се договориха за по-тясно бъдещо сътрудничество в координирането на своите външнополитически действия.