Русия и Китай обсъждат възможността за съвместно изследване на други планети

Сътрудничеството между Русия и Китай в космическата област може да доведе до осъществяване на съвместни проекти за изследване на други планети, предаде ТАСС. Това заяви днес в Пекинския аерокосмически университет ръководителят на Роскосмос Игор Комаров в рамките на честването на първия Ден на космонавтиката на Китай.

„Започнахме да обсъждаме съвместни проекти за изследване на други планети – отбеляза той. – Има интерес към съвместния ни марсиански проект с Европейската космическа агенция. С китайските колеги обсъждаме онова, което може да е полезно за тях в нашите експерименти, и какво може да е полезно за нас. Налице е сближаване на позициите, разглеждат се съвместни възможности, свързани както с нашите, така и с техните лунни програми. Активно работим над сътрудничество в изследванията на Марс и Луната.“

Комаров уточни, че в момента с Пекин няма договореност за съвместни проекти в рамките на Международната космическа станция и че между двете страни се провеждат консултации за възможностите за сътрудничество в пилотираните програми и на околоземна орбита. „За конкретни резултати засега е рано да се говори“, допълни ръководителят на Роскосмос.

Денят на космонавтиката на Китай се чества от тази година и е свързан с успешното изстрелване на китайския изкуствен спътник на Земята „Дунфанхун-1“ на 24 април 1970 г.