Русия и Италия създават общ фонд за $1 млрд. долара

Руският фонд за директни инвестиции (РФПИ) заедно с италиански партньори ще създаде общ фонд в размер на 1 млрд. долара. Това обяви руският президент Владимир Путин след разговори с италианския премиер Матео Ренци в Кремъл, предаде ТАСС.

По думите на Путин италианските капиталовложения в Русия надхвърлят 1,1 млрд. долара, а руските в Италия – 2,3 млрд. долара.

„За по-нататъшното развитие на тези показатели РФПИ и неговите италиански партньори ще създадат съвместен фонд в обем 1 млрд. долара“, заяви Путин. Той и Ренци са единодушни по въпроса за необходимостта конфликтните страни в Украйна да се придържат към споразуменията в Минск.

Ренци от своя страна заяви, че санкциите срещу Русия и ответните на тях мерки създават съществени проблеми за сътрудничеството между страните. Той добави, че въпреки сложния контекст сътрудничеството продължава да се развива активно.

Италия се нарежда на четвърто място по обем на търговията сред партньорите на Русия. Двете страни си взаимодействат добре в сферите на ядрената енергетика, машиностроенето и космическите изследвания.

Источник: economic.bg